Hoe onderhoud je je oprit en terras

 • Hoe onderhoud je je oprit en terras

  Wanneer het zomer wordt, wil je natuurlijk dat je terras weer schoon is. En natuurlijk hoe sneller, hoe liever. Bedenk echter dat grondige methoden vaak meer kwaad dan goed doen. Informeer je daarom altijd goed bij je leverancier of bouwhandelaar. Lees ook zorgvuldig de verpakking van schoonmaakmiddelen en doe altijd eerst een test op een kleine onopvallende plaats. Hieronder vind je in elk geval enkele tips.

  Wees er snel bij


  Hoe sneller je de vlek behandelt, hoe groter de kans dat je ze weg krijgt. Ga dus meteen aan de slag. Leg eerst een absorberend doek of absorberend poeder (bv. maïsmeel) op de natte vlek. Spoel vervolgens met water en eventueel een geschikte allesreiniger.

  Voorkomen is beter dan genezen


  Sommige betonklinkers en natuursteen tegels of klinkers zijn poreus en nemen veel water (en dus ook vuil) op. Door het oppervlak te beschermen met een speciaal daarvoor bestemd impregnatiemiddel (van bv. Lithofin), blijft je verharding langer schoon. Omdat de impregnatielaag afslijt, is het nodig om dit elke twee jaar te herhalen. Sommige betonproducten zijn al bij de productie voorzien van een duurzame impregnatielaag, zoals Realta. Daarnaast biedt Marshalls een mooi assortiment aan replicastenen in gegoten beton, zoals Courtstones. Deze zijn dicht van structuur. Door hun gesloten oppervlak zijn ze gemakkelijk in onderhoud.

  Groenaanslag en mos


  Voorkomen is beter dan genezen. Als je ook in de winter je oprit en terras borstelt met water of grof zand, dan voorkom je dat organismen zich volledig aan je klinkers vasthechten. Is dit niet meer voldoende, gebruik dan voor keramische tegels of natuursteen wat bleekwater. Enkel voor keramische tegels kan je ook een scheut azijn opgelost in water gebruiken. Gebruik op betonklinkers bij voorkeur bleekwater noch azijn. Wees ook voorzichtig met de hogedrukreiniger. Hiermee kan je de tegels en voegen beschadigen. Vaak maak je de tegels ruwer, waardoor vuil zich net gemakkelijker kan vastzetten.

  Vetvlekken en vlekken door drank


  Hou je van barbecueën in de tuin? Dan zijn vlekken onvermijdelijk. Vetvlekken lijken erg lastig, maar toch zijn ze in vele gevallen weg te krijgen met warm water en een neutrale, natuurlijke zeep. Enkel voor keramische tegels kan je ook een zuur product gebruiken, zoals cola of azijn opgelost in warm water. Gebruik deze methode nooit op beton of natuursteen die kalk bevat (kalksteen, zandsteen, marmer…). Zuur tast de steen aan. Vaak verdwijnen vetvlekken op natuursteen vanzelf door zon en enkele dagen regen. Wil je de vlek toch sneller weg krijgen? Maak dan schoon met een pH-neutraal detergent (bijvoorbeeld Marseillezeep). Gebruik nooit te veel zeep. Ook kan je voorzichtig een katoenen poetsdoek gedept in benzine gebruiken om vetvlekken te verwijderen.
  Ook wijnvlekken poets je met een neutrale allesreiniger of indien nodig met bleekwater (behalve voor beton!). Koffie en thee verwijder je met ammoniak of zuurstofwater opgelost in water.

  Voegen


  Over het algemeen vergen voegen meer onderhoud dan de tegels zelf. Denk daarom ook goed na bij de keuze van het voegmiddel. Kies bijvoorbeeld geen wit cement waar je vuil meteen op ziet. Dunne voegen kan je ook invegen met onkruidwerend voegzand dat de groei van onkruid vertraagt. Heb je een iets bredere voeg, kies dan voor een harde en flexibele voeg, zoals Weatherpoint van Marshalls. Dit voegmiddel houdt de groei van onkruid volledig tegen.

  Lees meer nieuws en berichten over Marshalls

  Door Nele Van Der Plas op 27/06/2017
Terug naar boven