Hoe een oprit aanleggen

 • Hoe een oprit aanleggen

  De aanleg van een oprit is een hele investering. Je kan echter heel wat geld bespraken door dit zelf te doen. Als je wat handig bent, kan je makkelijk zelf klinkers plaatsen. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we je de basisprincipes mee om je oprit op een duurzame manier aan te leggen. Aarzel zeker niet om advies te vragen aan een ervaren plaatser. Zo geniet je jarenlang zorgeloos van een mooie en stevige oprit.

  Stabiliteit


  Om verzakking te voorkomen is het belangrijk dat de ondergrond stabiel is. Een oprit moet immers veel gewicht verdragen. Graaf daarom een koffer van bij voorkeur 50 cm diep uit. Vul deze op met een onderfundering van 30 cm steenpuin. Tril telkens aan met een trilplaat na elke laag van 10 cm puin.

  Afwatering en waterdoorlatende fundering


  Op het steenpuin komt een fundering van 15 tot 20 cm stabilisé (150 kg cement per m³). Om plassen te voorkomen, hou je best rekening met een hellingsgraad van 1 tot 2 cm per lopende meter. Dit zorgt voor een goede afwatering. Ook is het belangrijk dat de fundering waterdoorlatend is. Omboord alles met boordstenen. Deze houden alles op zijn plaats en zorgen voor een extra goede stabiliteit. Tril aan met een trilplaat tot je een egale laag krijgt.

  Gelijk oppervlak


  Om ervoor te zorgen dat de klinkers mooi gelijk liggen, leg je een losse straatlaag (van stabilisé of pouché) van 2 tot 3 cm. Tril deze niet aan. Zo kunnen de klinkers hierin inzakken. Duw paslatten in de straatlaag. Plaats de paslatten op het niveau waar de onderkant van je klinkers zullen komen. Leg de straatlaag vervolgens effen met een rei. Schuif de rei zigzaggend heen en weer over de paslatten.

  Natuursteen of beton


  Voor de klinkers heb je de keuze uit natuursteen klinkers, replicastenen of sierbestrating. Let wel op dat je voor voldoende draagkrachtige stenen kiest. Over het algemeen kunnen natuursteen klinkers vanaf 4 cm dik en betonklinkers vanaf 6 cm dik voor een oprit gebruikt worden. Natuursteen kasseien zijn over het algemeen minder maatvast dan betonklinkers. Ze moeten vaak worden ingeklopt om het dikteverschil te compenseren of om een voeg te vormen. Dit is zeer tijdrovend. Wil je toch niet afstappen van het uitzicht van natuursteen, kies dan voor een natuursteenimitatie uit gietbeton. Deze zijn veel snel en gemakkelijk te plaatsen.

  Meer informatie over de verschillen tussen de verschillende materialen vind je in een apart artikel.

  Voorkom beschadigde klinkers


  Loop tijdens het plaatsen van de stenen niet op het zandbed. Betonklinkers worden eenvoudig tegen elkaar geplaatst. Wees voorzichtig dat je hierbij de randen van de klinkers niet beschadigt. Wil je rechte, onbeschadigde kanten, kies dan voor betonklinkers met afstandshouders, zoals Recto. Met deze klinkers zullen de kanten niet tegen elkaar botsen. Veeg je klinkers schoon voor het aantrillen. Zo maken losse steentjes geen krassen op je klinkers. Gebruik voor het aantrillen steeds een trilplaat met rubberen doek en blijf niet te lang op dezelfde plaats trillen.

  Voegen opvullen


  Het voegmiddel is afhankelijk van het materiaal van de klinkers en van de voegbreedte. Smalle voegen borstel je in met los zand. Bij klinkers uit gietbeton met een bredere voeg, kan je het voegmiddel Weatherpoint gebruiken. Deze duurzame voeg wordt hard, waardoor er geen onkruid tussen de voegen groeit. Het voegmiddel is elastisch, breukbestendig en waterdoorlatend. Bovendien kan je ermee voegen in de regen. Raadpleeg steeds de technische fiches.

  Lees meer nieuws en berichten over Marshalls

  Door Nele Van Der Plas op 29/06/2018
Terug naar boven