Geef een speciale toets aan je tuin met een origineel legpatroon

 • Geef een speciale toets aan je tuin met een origineel legpatroon

  Druk je graag je persoonlijke stempel op je terras of oprit? Kies dan voor een origineel legpatroon. De keuze van het legpatroon heeft immers een grote invloed op het uitzicht van je tuinproject. Met een creatief legpatroon maak je je tuinproject uniek, ook al kies je voor klassieke materialen.

  Wat is een legpatroon?


  De manier waarop verschillende tegels of klinkers tegen elkaar worden gelegd, bepaalt het legpatroon. De keuze in legpatronen is eindeloos: van heel eenvoudig en strak tot heel speels en creatief. De mogelijkheden van het legpatroon worden bepaald door de maten en vormen van je gekozen tegel of klinker.

  Eenvoudige legpatronen


  • Volsteens verband:
  Dit is het meest voorkomende legpatroon voor terrastegels in België. Je legt de tegels met de zijden en de hoeken tegen elkaar aan. Hierdoor vormen de voegen een kruis.

  • Diagonaal verband:
  Dit is hetzelfde als een volsteens verband, maar dan in een diagonale richting. Hierdoor krijg je de indruk dat de tegels ruitvormig zijn.

  • Halfsteens verband:
  Je legt de tegels in rechte lijnen, maar bij de volgende rij begin je met een halve tegel. Zo komt elke tegel van deze rij tot in de helft van de vorige rij. Over het algemeen wordt dit verband vooral gekozen bij klinkers of kleine tegels. Het is echter ook perfect mogelijk om grote formaten op deze manier te leggen. Ga maar eens kijken in het station van Leuven of Brussel Luchthaven, bijvoorbeeld. Ook in Engeland wordt dit patroon vaak gebruikt bij grote formaten.

  Opgelet! Leg dunne natuursteentegels bij voorkeur niet halfsteens, maar eerder met een doorlopende voeg. Zo kunnen de tegels het meest bewegen. Hou steeds rekening met de invloed van weersomstandigheden en met de druk uitgeoefend door voetgangers en voertuigen. Tegels en klinkers met voldoende dikte kan je wel halfsteens plaatsen. Raadpleeg bij twijfel je leverancier.

  Opgelet! Leg tegels in grote langwerpige formaten, zoals keramisch imitatiehout, niet tot in het midden van de vorige tegel. Doordat een tegel altijd iets hol of bol kan zijn, breng je bij het halfsteens leggen de twee maximale verschillen bij elkaar. Hierdoor lijkt het dat een vloer niet vlak is. Begin de tweede rij met een stuk met een lengte van maximaal 20% van de totale lengte van de tegel. Aan het einde van de rij zaag je de laatste tegel op maat. Met het andere stuk van dezelfde tegel begin je de volgende rij.

  • Banenverband:
  Een banenverband kan je leggen met behulp van klinkers of tegels met telkens dezelfde hoogte, maar een andere lengte. De horizontale lijnen krijgen zo toch een originele toets. Het mooiste resultaat bekom je wanneer de voegen steeds verspringen. Een banenverband wordt meestal verkocht als een pakket met de verschillende formaten. Zo biedt Marshalls verschillende banenverbanden uit natuursteen aan: in blauwe steen, graniet, Indische zandsteen en Indische kalksteen. Ook de Courtstones worden in banenverband gelegd. Door de afwisseling van verschillende formaten, bekom je het natuurlijke effect van echte kasseien.

  • Elleboogverband of visgraatmotief:
  Dit verband wordt vaak gebruikt bij kleiklinkers. Het is enkel mogelijk met rechthoekige formaten. Je vormt een hoek met je tegels en die hoeken vul je weer op met nieuwe hoeken.

  Originele legpatronen


  Wanneer je een mengeling van verschillende formaten gebruikt, heb je oneindig veel mogelijkheden. Je kan de tegels of klinkers volledig willekeurig leggen, of je kan een vast patroon steeds herhalen. Ook al volg je een patroon, toch zal je de indruk krijgen dat de tegels of klinkers willekeurig gelegd zijn. Wil je toch een iets strakker uitzicht, dan kan je de verschillende formaten ook in banenverband leggen.

  Welke wildverbanden heeft Marshalls?


  • Natuursteen:
  Een Romeins verband is een eenvoudig wildverband met vier verschillende formaten. Het is te verkrijgen bij Marshalls in Vietnamees Blauw en Rustico. Daarnaast vind je bij ons talloze "project packs", een mengeling van drie formaten, zoals Ardena Blue Project Pack is een wildverband. Ardena is een uitstekende imitatie van Belgische blauwe steen. Doordat afmetingen van de tegels telkens een veelvoud van 30 cm zijn, heb je eigenlijk geen patroon nodig. Het patroon past zo altijd perfect bij de afmetingen en het design van je terras.

  • Beton:
  Dankzij een wildverband leg je met een basisproduct toch een unieke oprit of terras aan. Antares en Catalan zijn bovendien beschikbaar in vele kleuren. De klinkers Realta zijn verkrijgbaar als banenverband.

  Lees meer nieuws en berichten over Marshalls

  Door Nele Van Der Plas op 19/06/2017
Terug naar boven