FAQ

 • Ons uitgebreid assortiment bestratingsproducten, terrastegels, keramische buitentegels, natuurstenen, siergrind en afwerkingsproducten voor uw oprit, tuin of terras vindt u bij een professionele bouwhandelaar. U vindt er ook voorbeelden en stalen van onze producten, alsook brochures en gedetailleerde product- en prijsinformatie.

  Geef uw postcode in in de ‘VIND EEN VERDELER’ sectie voor de dichtstbijzijnde Marshalls bouwhandelaar.
 • Oxxo Base introduceert een revolutionaire technologie voor het plaatsen van buitentegels. Het monteren van Oxxo Base is zo eenvoudig dat je het gemakkelijk zelf kan doen, zonder zware machines. Je legt de Oxxo Base-platen los op geëgaliseerd zand of op je oude vloer. De platen uit polystyreen passen als puzzelstukken in elkaar en zijn gemakkelijk op maat te snijden. Met Oxxo Base bespaar je dus veel tijd en geld. Bovendien zorgt het voor een optimale drukverdeling en afwatering van je terras naar de bodem.

  https://www.youtube.com/watch?v=ccnKZOOHPts
 • Courtstones combineren het natuurlijke uitzicht van authentieke kasseien met het legcomfort van een klassieke trommelsteen. Doordat elke steen dezelfde hoogte en breedte heeft, kan hij veel sneller worden geplaatst. De Courtstones passen zowel bij rustieke als bij meer hedendaagse architectuur. Elk type is voorzien van een zeer slijt- en kleurvaste toplaag: dankzij het perfect afgesloten oppervlak zijn de stenen bestand tegen alle weertypes, – ook tegen vorst - en kan vuil en stof zich niet vasthechten. Uw Courtstones zien er na jaren dus nog altijd als nieuw uit.

  https://www.youtube.com/watch?v=hxJjTsF23hg
 • Marshalls biedt een compleet gamma aan tegeldragers. Zowel de vaste als regelbare tegeldragers zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Met de zelfnivellerende tegeldragers corrigeer je een hellingshoek tot 5%. Verder biedt Marshalls verschillende toebehoren zoals een verticale steun voor plinten. Zo werk je het terras mooi af.

  De tegeldragers van Marshalls zijn eenvoudig te plaatsen. Dankzij de unieke moer is een uiterst precieze afstelling op het gewenste niveau mogelijk. Met het eenvoudige kliksysteem blokkeer je de tegeldrager op de juiste hoogte. De tegeldragers hebben afstandshouders van 3 mm dikte die je gemakkelijk wegsnijdt om tegels tegen de muur te plaatsen.

  Daarnaast zijn de tegeldragers erg drukbestendig. De grote basis is voorzien van afwateringsgaten, garandeert een perfecte stabiliteit en beschadigt de afdichting niet.

  https://www.youtube.com/watch?v=tnxaYF1OheA​​​
 • De aanleg van een oprit is een hele investering. Je kan echter heel wat geld bespraken door dit zelf te doen. Als je wat handig bent, kan je makkelijk zelf klinkers plaatsen. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we je de basisprincipes mee om je oprit op een duurzame manier aan te leggen. Aarzel zeker niet om advies te vragen aan een ervaren plaatser. Zo geniet je jarenlang zorgeloos van een mooie en stevige oprit.

  Stabiliteit

  Om verzakking te voorkomen is het belangrijk dat de ondergrond stabiel is. Een oprit moet immers veel gewicht verdragen. Graaf daarom een koffer van bij voorkeur 50 cm diep uit. Vul deze op met een onderfundering van 30 cm steenpuin. Tril telkens aan met een trilplaat na elke laag van 10 cm puin.

  Afwatering en waterdoorlatende fundering

  Op het steenpuin komt een fundering van 15 tot 20 cm stabilisé (150 kg cement per m³). Om plassen te voorkomen, hou je best rekening met een hellingsgraad van 1 tot 2 cm per lopende meter. Dit zorgt voor een goede afwatering. Ook is het belangrijk dat de fundering waterdoorlatend is. Omboord alles met boordstenen. Deze houden alles op zijn plaats en zorgen voor een extra goede stabiliteit. Tril aan met een trilplaat tot je een egale laag krijgt.

  Gelijk oppervlak

  Om ervoor te zorgen dat de klinkers mooi gelijk liggen, leg je een losse straatlaag (van stabilisé of pouché) van 2 tot 3 cm. Tril deze niet aan. Zo kunnen de klinkers hierin inzakken. Duw paslatten in de straatlaag. Plaats de paslatten op het niveau waar de onderkant van je klinkers zullen komen. Leg de straatlaag vervolgens effen met een rei. Schuif de rei zigzaggend heen en weer over de paslatten.

  Natuursteen of beton

  Voor de klinkers heb je de keuze uit natuursteen klinkers, replicastenen of sierbestrating. Let wel op dat je voor voldoende draagkrachtige stenen kiest. Over het algemeen kunnen natuursteen klinkers vanaf 4 cm dik en betonklinkers vanaf 6 cm dik voor een oprit gebruikt worden. Natuursteen kasseien zijn over het algemeen minder maatvast dan betonklinkers. Ze moeten vaak worden ingeklopt om het dikteverschil te compenseren of om een voeg te vormen. Dit is zeer tijdrovend. Wil je toch niet afstappen van het uitzicht van natuursteen, kies dan voor een natuursteenimitatie uit gietbeton. Deze zijn veel snel en gemakkelijk te plaatsen.

  Meer informatie over de verschillen tussen de verschillende materialen vind je in een apart artikel.

  Voorkom beschadigde klinkers

  Loop tijdens het plaatsen van de stenen niet op het zandbed. Betonklinkers worden eenvoudig tegen elkaar geplaatst. Wees voorzichtig dat je hierbij de randen van de klinkers niet beschadigt. Wil je rechte, onbeschadigde kanten, kies dan voor betonklinkers met afstandshouders, zoals Recto. Met deze klinkers zullen de kanten niet tegen elkaar botsen. Veeg je klinkers schoon voor het aantrillen. Zo maken losse steentjes geen krassen op je klinkers. Gebruik voor het aantrillen steeds een trilplaat met rubberen doek en blijf niet te lang op dezelfde plaats trillen.

  Voegen opvullen

   Het voegmiddel is afhankelijk van het materiaal van de klinkers en van de voegbreedte. Smalle voegen borstel je in met los zand. Bij klinkers uit gietbeton met een bredere voeg, kan je het voegmiddel Weatherpoint gebruiken. Deze duurzame voeg wordt hard, waardoor er geen onkruid tussen de voegen groeit. Het voegmiddel is elastisch, breukbestendig en waterdoorlatend. Bovendien kan je ermee voegen in de regen. Raadpleeg steeds de technische fiches
 • Keramische terrastegels zijn heel erg in opmars. Steeds meer mensen kiezen voor keramische tegels in plaats van natuursteen tegels. En dat is ook logisch. De kwaliteit van keramische tegels voor buiten is de laatste jaren sterk verbeterd. Alle keramische tegels van Marshalls zijn volkeramisch en hebben een dikte van 1,8 of 2 cm.

  Omdat keramische terrastegels relatief nieuw zijn, leggen we je uit hoe een terras in keramische tegels te plaatsen. We staan stil bij de belangrijkste aandachtspunten om een duurzame plaatsing te verzekeren. De ideale plaatsingsmethode van keramische tegels is dubbel verlijmen. Daarnaast worden ook vaak tegeldragers gebruikt. De plaatsing op tegeldragers bespreken we in een afzonderlijk artikel. Raadpleeg voor je begint steeds de technische fiche van het specifieke product.

  Stevige en waterdoorlatende ondergrond

  Een goede ondergrond is essentieel om verzakkingen te voorkomen. Graaf daarom een koffer van minstens 40 cm uit. Hierin komt dan de onderfundering van steenslag of gebroken puin. Breng daarop een drainagelaag aan van 10 cm stabilisé (mengeling zand en cement) of drainagemortel (mengeling zand/grind, trascement en water). Om een goede drainage te verzekeren, moet het aandeel cement in de stabilisé beperkt blijven. De stabilisé is dan waterdoorlatend, zodat regenwater doorsijpelt via de steenslag in de bodem. Een alternatieve plaatsingsmethode voor keramische tegels is plaatsing op een (gewapende) betonplaat met daarop een drainagemat.

  Hellingspercentage

  Het is belangrijk dat het regenwater niet op je terras blijft liggen. Zorg daarom voor een hellingsgraad van 1,5% of 2% bij tegels met veel reliëf in het oppervlak, zoals de tegels van de reeksSlate. Een ander voordeel van deze hellingshoek is dat niet alleen water, maar ook vuil wordt afgevoerd. Is de hellingsgraad te groot, dan spoelt enkel het water weg en blijft het vuil op de tegels achter.

  Dilatatievoegen

  De temperatuur van keramische tegels die in de zon liggen, bedraagt gemakkelijk 50°C. Doordat de tegels uitzetten, kunnen de voegen of de tegels barsten. Voorzie daarom de nodige uitzettingsvoegen of dilatatievoegen. Deze moeten door de volledige onderbouw (stabilisé) worden doorgetrokken. Afhankelijk van de kleur van de tegels, mogen de vlakken niet langer zijn dan 4 tot 6 lengtemeters. Maak ook uitzettingsvoegen bij aansluiting met de gevel, kolommen, zwembaden, enz. Vul de uitzettingsvoegen eerst onderaan met polyurethaanschuim en vervolgens met een voegkit.

  Dubbele verlijming

  Een goede hechting is van uiterst belang. Hiermee voorkom je opvriezende condens en loskomende tegels. Keramische tegels hebben volgens de Europese norm een waterabsorptie van minder dan 0,5%. In tegenstelling tot natuursteen tegels zuigen ze zich dus niet vast in de mortel. Het contactoppervlak moet voor terrastegels 100% bedragen. Kies je lijm zorgvuldig uit. Ideaal is een flexlijm op basis van hars. Kies ook een lijmkam met de juiste vertanding. Breng de lijm op de tegels aan dwars op de richting van de lijm op de stabilisé. Bij een plaatsing in natte stabilisé kan je een hechtmiddel in de vorm van een poeder mengen in de stabilisé.

  Tegels mengen

  Wanneer je keramische tegels bestelt, zijn dit normaal gezien tegels uit eenzelfde kleurbad. Toch is het belangrijk om keramische tegels, net als natuursteen, goed te mengen. Ze imiteren immers het uitzicht van natuursteen, hout of beton. Meestal bevat een verpakking daarom tegels met verschillende tekeningen. Meng de tegels goed zodat je niet dezelfde tekeningen naast elkaar legt. Leg tegels met dezelfde tekening ook in verschillende richtingen.

  Voegen

  Keramische tegels bewegen bij temperatuurverschillen en wateropname. Daarom raden we een minimale voegbreedte van 5 mm aan. Als voegmiddel voor keramische tegels gebruik je een voegmortel op basis van cement of een flexibel voegmiddel zoals Weatherpoint. Volg steeds de instructies van de leverancier van het gebruikte voegmiddel. Let op dat je de cementsluier niet verwijdert voordat de voegen volledig zijn uitgehard. Zo niet, verwijder je de cement uit de voegen en verspreid je deze opnieuw over de tegels. Wacht daarom minstens vier weken om de cementsluier te verwijderen.
 • Materiaal

  Net als het zand op het strand, worden ook terrastegels warm in de zon. Wanneer het buiten dertig graden in de schaduw is, kan de temperatuur van tegels in de zon oplopen tot in de vijftig graden. Met blote voeten op het terras lopen is dan geen aanrader. Marshalls voerde een vergelijkende test uit tussen natuursteen, keramiek en beton. De resultaten tonen aan dat alle drie de materialen ongeveer even veel opwarmen in de zon. Een wonderoplossing bestaat dus jammer genoeg niet.

  Kleur

  Terwijl alle materialen die zand bevatten warm worden in de zon, heeft kleur wel een invloed op de temperatuur. Tegels met een lichtere kleur worden minder warm dan die met een donkere kleur, al is het verschil beperkt. Kies je toch voor donkerdere tegels, hou er dan rekening mee dat deze meer uitzetten door de warmte. De uitzettingsvoegen moeten dus breder zijn dan bij lichte tegels.

  Oplossing

  De beste oplossing is je tegels af en toe nat maken. Ook kan je een luifel of parasol installeren. In de schaduw worden tegels immers veel minder warm. Of voorzie toch een paar teenslippers aan de deur naar je terras.
 • Grote ruimte

  Tegenwoordig kiezen we steeds meer voor open ruimtes. Laat je vloer buiten verder doorlopen en je vergroot de kamer. Je keuken, woonkamer of veranda vormen zo één grote ruimte met je terras. Ook je terras lijkt groter. Kies je voor grote formaten vanaf 60x60 cm, dan vergroot je nog meer je ruimte. Leg aan het terras een tuinpad tot achter in je tuin, om je tuin dieper te doen lijken.

  Harmonie

  Met dezelfde tegels zowel binnen als buiten creëer je een harmonieus geheel. Je huis en tuin bestaan al uit een combinatie van materialen met verschillende kleuren zoals baksteen, glas, hout, natuursteen, enzovoort. Door de grootste oppervlakte, namelijk de vloer, in één en hetzelfde materiaal af te werken, breng je rust in het geheel. Is je huis gebouwd in een strakke betonstijl, trek dan deze stijl door met een betonimitatie in keramische tegels. Denk eraan om ook dezelfde kleur van voegmiddel te gebruiken om de eenheid te bewaren.

  Buitengevoel

  Als je terras en keuken of woonkamer dezelfde vloer hebben, dan krijg je binnen het idee dat je buiten bent. Zo geniet je ook in de wintermaanden van het buitengevoel. Omgekeerd breng je de warme gezelligheid van binnen ook naar buiten. Vergeet je knusse zetel voor buiten en je deken zeker niet.

  Eigenheid

  Doordat je eenheid brengt in je huis en tuin, is je stempel duidelijk herkenbaar. Met je eigen stijl maak je jouw woning uniek. Als je houdt van een bepaalde stijl van tegel, waarom zou je dan voor buiten een andere keuze maken dan voor binnen?

  Gemakkelijk onderhoud

  Keramische tegels zijn gemakkelijk in onderhoud. Zowel je keramische interieurtegels als terrastegels reinig je met allesreiniger of met warm water en een scheutje azijn. Soms maak je weleens hardnekkige vlekken door iets naar buiten te dragen. Ook dan kan je dezelfde aangepaste producten zowel binnen als buiten gebruiken. Het enige verschil is dat je binnentegels met een dweil schoonmaakt en buitentegels met een borstel. Buitentegels zijn immers ruwer door hun antislipafwerking.
 • Wanneer het zomer wordt, wil je natuurlijk dat je terras weer schoon is. En natuurlijk hoe sneller, hoe liever. Bedenk echter dat grondige methoden vaak meer kwaad dan goed doen. Informeer je daarom altijd goed bij je leverancier of bouwhandelaar. Lees ook zorgvuldig de verpakking van schoonmaakmiddelen en doe altijd eerst een test op een kleine onopvallende plaats. Hieronder vind je in elk geval enkele tips.

  Wees er snel bij

  Hoe sneller je de vlek behandelt, hoe groter de kans dat je ze weg krijgt. Ga dus meteen aan de slag. Leg eerst een absorberend doek of absorberend poeder (bv. maïsmeel) op de natte vlek. Spoel vervolgens met water en eventueel een geschikte allesreiniger.
  Voorkomen is beter dan genezen
  Sommige betonklinkers en natuursteen tegels of klinkers zijn poreus en nemen veel water (en dus ook vuil) op. Door het oppervlak te beschermen met een speciaal daarvoor bestemd impregnatiemiddel (van bv. Lithofin), blijft je verharding langer schoon. Omdat de impregnatielaag afslijt, is het nodig om dit elke twee jaar te herhalen. Sommige betonproducten zijn al bij de productie voorzien van een duurzame impregnatielaag, zoals Realta. Daarnaast biedt Marshalls een mooi assortiment aan replicastenen in gegoten beton, zoals Courtstones. Deze zijn dicht van structuur. Door hun gesloten oppervlak zijn ze gemakkelijk in onderhoud.

  Groenaanslag en mos

  Voorkomen is beter dan genezen. Als je ook in de winter je oprit en terras borstelt met water of grof zand, dan voorkom je dat organismen zich volledig aan je klinkers vasthechten. Is dit niet meer voldoende, gebruik dan voor keramische tegels of natuursteen wat bleekwater. Enkel voor keramische tegels kan je ook een scheut azijn opgelost in water gebruiken. Gebruik op betonklinkers bij voorkeur bleekwater noch azijn. Wees ook voorzichtig met de hogedrukreiniger. Hiermee kan je de tegels en voegen beschadigen. Vaak maak je de tegels ruwer, waardoor vuil zich net gemakkelijker kan vastzetten.

  Vetvlekken en vlekken door drank

  Hou je van barbecueën in de tuin? Dan zijn vlekken onvermijdelijk. Vetvlekken lijken erg lastig, maar toch zijn ze in vele gevallen weg te krijgen met warm water en een neutrale, natuurlijke zeep. Enkel voor keramische tegels kan je ook een zuur product gebruiken, zoals cola of azijn opgelost in warm water. Gebruik deze methode nooit op beton of natuursteen die kalk bevat (kalksteen, zandsteen, marmer…). Zuur tast de steen aan. Vaak verdwijnen vetvlekken op natuursteen vanzelf door zon en enkele dagen regen. Wil je de vlek toch sneller weg krijgen? Maak dan schoon met een pH-neutraal detergent (bijvoorbeeld Marseillezeep). Gebruik nooit te veel zeep. Ook kan je voorzichtig een katoenen poetsdoek gedept in benzine gebruiken om vetvlekken te verwijderen.
  Ook wijnvlekken poets je met een neutrale allesreiniger of indien nodig met bleekwater (behalve voor beton!). Koffie en thee verwijder je met ammoniak of zuurstofwater opgelost in water.

  Voegen

  Over het algemeen vergen voegen meer onderhoud dan de tegels zelf. Denk daarom ook goed na bij de keuze van het voegmiddel. Kies bijvoorbeeld geen wit cement waar je vuil meteen op ziet. Dunne voegen kan je ook invegen met onkruidwerend voegzand dat de groei van onkruid vertraagt. Heb je een iets bredere voeg, kies dan voor een harde en flexibele voeg, zoals Weatherpoint van Marshalls. Dit voegmiddel houdt de groei van onkruid volledig tegen.
 • Plaatsing van terrastegels kan op verschillende manieren. In dit artikel leggen we de voordelen uit van plaatsing op tegeldragers. Zo weet je in welke gevallen je het best voor deze methode kiest. Tegeldragers worden bijvoorbeeld vaak geplaatst op platte daken als dakterras. Ze zijn gemakkelijk zelf te plaatsen. Daarom leggen we je uit hoe je dit doet.

  Voordelen

  • Regenwater wordt afgevoerd door de open voegen.
  • Lucht kan vrij onder de tegels circuleren.
  • Leidingen worden eenvoudig in de vrije ruimte onder de tegels gelegd.
  • De tegeldragers van Marshalls kunnen een gewicht tot 1 ton dragen.
  • Ze zijn eenvoudig te plaatsen en hoogteverschillen zijn gemakkelijk te corrigeren.

  Ondergrond

  • Plaats de tegeldragers rechtstreeks op de chape of het beton zonder te lijmen.
  • Zorg voor een egale ondergrond zodat de tegeldragers stabiel staan.
  • Breng de chape aan met een hellingsgraad van 1,5 à 3 cm per lopende meter. Zo vloeit het water gemakkelijk af.
  • Leg eerst een waterafdichtingsmat met daarop een drainagemat voor een optimale afwatering.

  Plaatsing op dakterras

  • Breng chape aan met een hellingsgraad van 1,5 à 3 cm per lopende meter.
  • Plaats hierop een dampscherm, waarop dan je isolatie komt.
  • Sluit af met een waterafdichtingsmat.
  • Plaats hierop je tegeldragers.

  Tegeldragers

  • Draai de tegeldragers op de juiste hoogte.
  • Leg de tegel los op de tegeldragers. Indien gewenst, kunnen rubberen vulstukjes gebruikt worden. Zo voorkom je een hol geluid als je over de tegels loopt. Ook kan je hiermee kleine hoogteverschillen corrigeren. Leg een waterpas op de tegel en regel de tegeldragers nog wat bij waar nodig.
  • Schuif aan de kant van de wand of boordsteen de tegeldrager volledig onder de tegel. Breek of snijd hiervoor de vier afstandshouders af.

  Tegels

  • Keramische tegels kunnen op tegeldragers geplaatst worden als ze 20 of 18 mm dik zijn. Gebruik voor formaten groter dan 60 x 60 cm of tegels van 18 mm een vijfde tegeldrager om het midden te ondersteunen. Zorg ervoor dat de tegeldrager hoog genoeg gedraaid is, zodat deze de tegel goed ondersteunt.
  • De minimale dikte voor natuursteen tegels is afhankelijk van het soort steen. De minimale dikte voor kalksteen (bv. blauwe hardsteen) van het formaat 60 x 60 cm is 4 cm. Voor graniet is dit 3 cm. Contacteer de leverancier voor specifieke natuursteen.
  • Beton kan op tegeldragers geplaatst worden vanaf een dikte tussen 3 en 6 cm. Contacteer bij twijfel steeds de leverancier.
  • De tegels hebben bij voorkeur een maatvaste dikte. Zo niet moeten alle dikteverschillen gecorrigeerd worden.
 • Wat is kalkuitslag?

  Kalkuitslag kan ontstaan bij alle producten die cement bevatten, zoals beton. Het ziet eruit als een witte sluier in milde vorm tot een witte korst in ernstige vorm. Je kan kalkuitslag detecteren door de steen nat te maken. Als het verschil in kleur verdwijnt, gaat het om kalkuitslag en niet om een kleurverschil van de steen zelf. Kalkuitslag brengt enkel tijdelijke esthetische nadelen met zich mee en heeft geen invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van de betonproducten.

  Hoe ontstaat kalkuitslag?

  Cement bevat zouten zoals calcium. De meeste kalkuitslag is ontstaan uit calcium. Door een chemische reactie van calcium met water ontstaat calciumhydroxide. Wanneer calciumhydroxide vervolgens reageert met de CO2 uit de lucht, ontstaat calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat is moeilijk oplosbaar in de regen.

  Er is slechts heel weinig kalkvorming nodig om een zichtbaar effect te hebben. Kalkuitbloei is zichtbaar wanneer de vorming van calciumcarbonaat aan het oppervlak ontstaat, of wanneer het calciumcarbonaat zodanig opgehoopt is dat het tot aan het oppervlak komt.

  Een sluier of korst kan ook ontstaan door de reactie van andere zouten dan kalk. De reactie van sodium en potassium, zouten die aanwezig zijn in cement, veroorzaakt ook een witte uitslag. In tegenstelling tot calciumcarbonaat, lossen sodium- en potassiumcarbonaten wel op in water. Dit soort uitslag is dus snel weer verdwenen. Een kalkkorst kan ook zouten uit de omgeving bevatten, waardoor de uitslag soms een gele of bruine tint krijgt. De kalk wordt ook vuil en dit vuil is moeilijk te verwijderen.

  Wat is het verschil tussen primaire en secundaire kalkuitslag?

  Primaire kalkuitslag is uitslag die ontstaan is door het opdrogen van productiewater. Secundaire uitslag treedt op bij in contact komen met een externe waterbron.

  Welke eigenschappen van beton beïnvloeden kalkuitslag?

  Kalkuitbloei verschilt naargelang de waterdoorlatendheid en de porositeit van het beton. De waterdoorlatendheid is afhankelijk van de diameter van de poriën. Het wordt gemeten aan de hand van de snelheid waarmee water door het materiaal stroomt. De porositeit is de verhouding van het volume van de poriën tot het totale volume van het materiaal.

  Water droogt aan het wateroppervlak. Het droogfront bevindt zich op de plaats waar het water verdampt. Hier worden eventueel aanwezige zouten uit het water afgezet. Hoe dichter het droogfront zich aan het oppervlak van het beton bevindt, hoe groter de kans dat de zoutafzetting zichtbaar is.

  Hoe smaller de poriën, hoe meer kans op primaire uitslag, maar hoe minder kans op secundaire uitslag. Hoe smaller de poriën, hoe hoger de druk van het wateroppervlak en hoe sneller het watertransport door zuigkracht is. Het droogfront bevindt zich daardoor dichter bij het oppervlak. Bovendien zal in fijne poriën water zich sneller in vloeibare vorm verplaatsen. Zouten worden niet getransporteerd door dampen, dus bij brede poriën treedt pas uitslag op bij saturatie. Doordat dicht beton minder water opneemt en de poriën verstopt geraken door kalk, wordt secundaire kalkuitslag dan weer tegengehouden.

  Hoe kan kalkuitslag verhinderd worden?

  De Marshalls replicastenen uit gegoten beton zijn behandeld met een soort vernislaag die het beton afschermt van de CO2 uit de lucht. Primaire uitslag is mogelijk echter al ontstaan voordat de vernislaag werd aangebracht. Deze oppervlaktebehandeling vermijdt wel secundaire uitslag. Doordat de calciumhydroxide niet in contact komt met CO2, kan geen calciumcarbonaat gevormd worden. Tegen de tijd dat de vernislaag afgesleten is, is de meeste aanwezige calciumhydroxide in het water in de ondergrond weggesijpeld. Daarom kan oppervlaktebehandeling kalkuitslag in 80 tot 90 procent van de gevallen voorkomen.

  De ondergrond moet in alle gevallen waterdoorlatend zijn, zodat het water in de bodem kan wegvloeien. Hoe minder water aanwezig in het beton, hoe kleiner de kans op kalkuitslag.

  Hoe kan ik kalkuitslag verwijderen?

  Verse uitslag kan je verwijderen door de kalk los te maken met een droge harde borstel. Vervolgens zuig je de losse kalk op met een stofzuiger. Opgelet, gebruik geen zeep en detergenten. Deze kunnen kalkkuitslag verergeren.

  Je kan kalkuitslag ook behandelen met zuiver water. Het beton moet hierbij volledig verzadigd worden. Een andere mogelijkheid is een behandeling met een zoutzuuroplossing. (goed naspoelen, want zoutzuur kan kleur en textuur aantasten). Elk van de oplossingen is echter intensief en nooit 100 procent effectief.

  In de meeste gevallen zal kalkuitslag na 1 jaar tot 1,5 jaar verdwenen zijn. Kalkuitbloei verdwijnt vanzelf doordat bij regenwater het calciumcarbonaat verder reageert met water en CO2 tot calciumhydrogeencarbonaat, dat wel oplost in water. Bovendien wordt kalkuitslag aangetast door het zuur uit de regen en door slijtage.

  Kalkvorming zal echter niet stoppen wanneer er veel zouten aanwezig zijn in de omgeving (bv. uitlaatgassen, grondwater (lek in de pijpleiding), zeezout …). Wanneer kalkuitslag niet met de tijd verdwijnt, moeten externe zoutbronnen onderzocht worden, want bv. sodiumsulfaat kan de duurzaamheid van het beton aantasten.

  Welke externe factoren beïnvloeden kalkuitslag?

  Er zijn vele en complexe factoren die het vormen van kalkuitslag beïnvloeden, dus het fenomeen is moeilijk te controleren. Wel zijn de volgende factoren bekend.
  • Hoe meer water, hoe meer kans op kalkuitslag.
  • Lage temperaturen verhogen de kans op kalkuitslag.
  • Pigment bevat extra zouten. Daardoor komt kalkuitslag vaker voor bij gekleurd beton.
  • Gerecycleerd (leiding)water bevat meer zouten dan bronwater.
  • Hoe lager de water/cement-ratio, hoe fijner de poriën.
 • Leg je een zwembad of vijver aan in je tuin? Dan wil je natuurlijk dat dit mooi afgewerkt is. Het uitzicht van je tuin wordt immers bepaald door het samenspel van alle verschillende elementen. Wil je je zwembad omboorden? Dan heb je de keuze uit natuursteen of keramische zwembadboorden.

  Natuursteen zwembadboorden

  Kies je voor natuursteen zwembadboorden, dan moet je er zeker op letten dat deze antislip zijn. Sommige tegels kunnen immers heel glad worden wanneer ze nat zijn. Hetzelfde geldt voor het aangrenzende terras. Marshalls biedt je daarom vier natuursteen zwembadboorden met bijpassende tegels.

  De zwarte Oriental Black en de grijze Dark Cloud zijn gevlamd en geborsteld. Bij het vlammen wordt het oppervlak letterlijk bewerkt met een vlam. Daardoor springen stukjes van het oppervlak, waardoor het ruwer wordt en dus antislip. Het borstelen maakt het oppervlak weer zachter, zodat het aangenaam is om er met blote voeten over te lopen.

  Een derde optie is een gebouchardeerde Vietnamees blauwe zwembadboord. Met een punthamer worden kleine ronde putjes in het oppervlak aangebracht. Deze zwembadboorden passen bij de bijhorende gebouchardeerde tegels, maar ook bij de andere blauwe steen die je mogelijk gebruikt hebt als gevelplint, borduur of boordsteen.

  Een andere zwembadboord in blauwe steen is Rustico. Door het verzoeten, komt de blauwe kleur van de steen beter tot zijn recht. Door het verouderen wordt het oppervlak iets meer antislip, maar Rustico blijft gladder dan gebouchardeerde Vietnamees blauwe steen.

  Daarnaast is het mogelijk natuursteen zwembadboorden op maat aan te vragen. Hou echter wel rekening met een langere levertermijn, aangezien de bewerking en verscheping wel wat tijd vergen.

  Keramische zwembadboorden

  De keramische zwembadboorden van Marshalls worden op maat gemaakt. Om je een idee te geven, vind je in de catalogus wel enkele standaard rechte en hoekvormige zwembadboorden. Het maatwerk wordt vervaardigd uit dezelfde tegel als de terrastegels. Zo ben je er zeker van dat de tegels en de zwembadboorden exact dezelfde kleur en afmeting zullen hebben. Denk er wel steeds aan de tegels en het maatwerk in dezelfde bestelling te vermelden.

  Onze keramische zwembadboorden zijn altijd antislip. De exacte antislipwaarden vind je terug op de technische fiches. Daarnaast biedt Marshalls ook keramische afdekroosters voor je afwatering. Deze vormen een perfecte en toch heel mooie oplossing voor de afwatering van je zwembadwater. Ook de tuinverlichting van Marshalls is een sfeervolle aanvulling van je zwembad. Deze kan je inbouwen in de zwembadboorden of tegels. Je kan er ook gerust over stappen. Zo creëer je een origineel en harmonieus totaalproject.

  Had je eerder gedacht aan een betonnen afwerking van je zwembad of vijver? Kies dan voor een betonimitatie in keramiek, zoals de zwembadboord Uni.
 • De keuze van het materiaal voor je terras is van enorm belang. De aanleg van het terras is immers een grote kost. De prijs van de terrastegels zelf is slechts een beperkt deel van de totale kostprijs. Denk daarom goed na over je keuze en kies voor een duurzaam materiaal dat bij je past.

  Je hebt keuze uit verschillende materialen. In dit artikel vergelijken we drie belangrijke materialen: natuursteen, beton en keramiek. Er kunnen echter grote verschillen zijn tussen verschillende soorten van hetzelfde materiaal. Zorg ervoor dat je bij je keuze de voor- en nadelen van de materialen kent. Kies het materiaal dat het best bij jouw noden en jouw project aansluit. Hou vooral rekening met de eigenschappen die voor jou en je gezin belangrijk zijn.

  Esthetiek

  Natuursteen heeft uitzonderlijke esthetische kwaliteiten. Je vindt natuursteen over de hele wereld. Het bestaat in alle kleuren en tekeningen. Bovendien kies je uit talrijke afwerkingen die het uitzicht van de tegels veranderen. Elke tegel is uniek. Een terras uit natuursteen zal dan ook een originele charme uitstralen.

  Tegenwoordig vind je echter keramische tegels die nauwelijks nog te onderscheiden zijn van echte natuursteen. De laatste jaren zijn de productietechnieken van keramiek immers steeds beter en beter geworden. Naast natuursteenimitaties leent keramiek zich ook tot imitatie van hout en beton.

  Sommigen verkiezen dan weer beton omdat het heel modern oogt. Zo zijn gladde betontegels in grote formaten de trend. Beton dat in vormen gegoten is, imiteert ook enorm goed hout of natuursteen. Denk maar aan de imitatiekasseien Courtstones of de imitatie van Kandla platines Plazza.

  Vlekbestendigheid

  Hoe poreuzer de steen, hoe meer water en vuil hij opneemt. Zandsteen is bijvoorbeeld poreuzer dan graniet. Geperst beton is poreuzer dan gegoten beton. Sommige geperste betonklinkers hebben een behandeld oppervlak om hen te beschermen tegen vuil. Ook kan je de klinkers na de aankoop behandelen met een impregneermiddel. Deze producten bestaan ook voor natuursteen.

  Natuursteen kan ook van zichzelf vlekken bevatten. Zo is “terrasvorming” eigen aan blauwe hardsteen. Dit zijn vlekken die eruitzien als natte vlekken in de vormen van terrassen of tijgerstrepen. Wanneer tegels gezaagd worden uit blauwe kalksteen, doet men dit evenwijdig met de geologische lagen van de steen. Deze lagen in de natuur lopen echter nooit perfect recht en evenwijdig met elkaar. Tussen de lagen sijpelt water binnen. Daarom vertonen de tegels soms terrassen, ongeacht waar ze ontgonnen worden. Zowel bij hardsteen uit Vietnam, China, maar ook België komt terrasvorming voor.

  Daarnaast bevat natuursteen soms mineralen, die door fysische of chemische reactie vlekken kunnen vormen. Een voorbeeld hiervan zijn roestvlekken in zandsteen.
  Sommige mensen vinden vlekken in natuursteen storend. Voor anderen is dit net de charme van natuursteen. Elke steen is uniek, wat het natuurlijke effect van je oprit of terras benadrukt.

  Ook beton kan door chemische reacties vlekken krijgen. Deze vlekken wordt kalkuitslag of kalkuitbloei genoemd. Dit zijn witte vlekken die kunnen voorkomen bij elk product dat cement bevat. Kalkvlekken verdwijnen vanzelf na verloop van tijd. De betonklinkers behouden hun kwaliteiten en duurzaamheid.

  Keramische buitentegels die aan de Europese norm voldoen hebben een waterabsorptie van minder dan 0,5%. Vlekken blijven dus op de tegel liggen en dringen niet door in de tegel zelf. Daarom kan je deze vlekken steeds verwijderen. Dit kan met water en azijn of met een speciale reiniger. Kies steeds voor volkeramische tegels. De volledige tegel is dicht van structuur.

  Prijs

  Prijs blijft een belangrijke factor. Het is echter belangrijk om de prijs te zien in verhouding tot het aantal levensjaren van je terras. Ook is de kost voor de plaatsing vaak zo groot, dat je liever niet na enkele jaren je terras opnieuw moet aanleggen. Is je budget toch beperkt, kies dan voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding:

  • Keramisch: De ‘basic’ keramische tegels van Marshalls zijn volkeramische tegels en toch heel voordelig.
  • Natuursteen: Velen denken dat natuursteen duur is, maar dat is niet altijd waar. Kleinere formaten zijn meestal goedkoper. Graniet is een zeer hard en slijtvast gesteente en is toch verkrijgbaar aan een goede prijs.
  • Beton: Geperst beton is het goedkoopst. Een product met waterafstotende deklaag is slechts enkele euro’s duurder en houdt toch al heel wat mos tegen.

  Plaatsing

  Plaatsing bepaalt voor een groot deel de kost van je terras. Hou hier dus zeker rekening mee. Natuursteen is minder maatvast dan beton en keramische tegels. De Europese normen schrijven een tolerantie van +- 2 mm in dikte voor. Ook de lengte, breedte en hoeken kunnen afwijken. Daarom duurt het langer om deze te plaatsen. Een steen die net 2 mm dikker is kan bijvoorbeeld moeilijk gelegd worden naast een steen die 2 mm dunner is. Daarom werken aannemers vaak liever met keramische tegels.

  Natuursteenkasseien moeten ingeklopt worden in een zandbed of stabilisé om een egaal oppervlak te bekomen en voegen te vormen. De replicastenen van Marshalls die natuursteen imiteren zijn hiervoor een oplossing. De stenen hebben een maatvaste onderkant of voeg. Hierdoor kunnen ze eenvoudig naast elkaar gelegd worden zonder dat er niveauverschillen ontstaan. De maatvaste voet zorgt er ook voor dat de voeg automatisch gevormd wordt. De voegen zijn bovendien overal even breed.

  Vorstbestendigheid

  Beton en keramiek zijn vorstbestendig. Bij sommige natuursteen zoals vele kalkstenen kunnen na een aantal vorst- en dooicycli stukjes van de tegel afbreken. Vaak zijn dit echter slechts stukjes aan kanten of een schilfer van de bovenste laag. Dit kan de antieke of het natuurruwe van de tegel benadrukken. Gebruik op natuursteen geen strooizout. Kies indien nodig een aangepast dooiproduct.

  Combinatiemogelijkheden

  Misschien wil je niet alleen je terras, maar ook de rest van je tuin aan te leggen? Zo kan je tegels en klinkers combineren met zwembadboorden, palissades, trappen, boordstenen … met dezelfde afwerking. Het resultaat is een geheel, wat de uitstraling van je project versterkt.

  De zwembadboorden van Marshalls zijn beschikbaar in alle types keramische tegels. Ze worden namelijk op maat gemaakt uit de tegels. Bestel steeds je keramische tegels en maatwerk op hetzelfde moment of vermeld duidelijk dat je achteraf zwembadboorden wil bijbestellen. Zo ben je zeker dat je tegels en maatwerk van dezelfde productie zijn en dus exact dezelfde kleur hebben. Natuursteen zwembadboorden zijn beschikbaar in graniet, basalt en Vietnamees blauw.

  Wil je je oprit in dezelfde steen aanleggen als je terras? Dan zijn natuursteen- en betonklinkers het meest geschikt dankzij hun dikte. Keramische tegels kunnen dan weer gemakkelijk binnen gelegd worden. Heb je een veranda of schuifraam en leg je dezelfde tegels binnen en buiten, dan vergroot je het oppervlak. De keramische interieurtegels van Marshalls zijn minder ruw dan de buitentegels en zijn dus gemakkelijk schoon te maken met een dweil.

  Slipvastheid

  Heb je rennende kinderen of leg je een trap of zwembad aan in je tuin? Dan is het zeker belangrijk dat je tegels niet glad zijn. Zo verklein je de kans dat je uitschuift.
  Onbewerkt beton is van nature erg slipvast. Alle betontegels van Marshalls met een toplaag of coating zijn eveneens slipvast. Ook alle keramische terrastegels zijn slipvast.

  De slipvastheid van natuursteen wordt bepaald door de afwerking. Natuurruwe, gebouchardeerde en gevlamde tegels zijn het ruwst. Daarom zijn ze ook geschikt als zwembadboord. Ook gezandschuurde tegels zijn slipvast. Geschuurde en verzoete tegels zijn gladder. Gepolijste tegels kunnen door hun gladheid enkel binnen gebruikt worden.
Er werden geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht
Laden
Laden